Zoeken

Vergelijken

Veilig

Vertrouwd

 

Tips

Fiets kopen

 Voor het kopen van een nieuwe fiets dien je je vooraf goed te informeren en te adviseren. In dit artikel geven we tips en advies bij het kopen van een nieuwe fiets online. We behandelen de meeste aspecten die komen kijken bij het online kopen van een fiets. Onder meer dus advies over het soort fiets, de prijs, waar je op moet letten bij je aankoop en waar je het beste online een fiets kunt kopen.

 

Soort fiets

Belangrijk is dat je vooraf bekijkt waarvoor je de fiets wilt gaan gebruiken. Een racefiets en mountainbike zijn fijne fietsen ter ontspanning en voor sport, maar voor het doen van de boodschappen niet erg geschikt. Stadsfietsen zijn voor de korte ritten en boodschappen erg geschikt, omdat er bijvoorbeeld ook een boodschappentas en fietszitje op kan worden gemonteerd, maar voor langere fietstochten niet erg geschikt. Een hybride fiets kan zowel voor boodschappen als voor de langere fietstochten worden gebruikt, maar is vaak wel wat duurder dan een ‘simpele’ stadsfiets. Denk ook na over zaken als waar je je fiets stalt en of dat dit beveiligd is, een dure fiets fietst vaak beter en gaat langer mee, maar is ook gewilder onder het boevengilde. Een goedkope fiets kan dan uitkomst bieden. Ben je wat jonger en vind je een stadsfiets niet mooi, dan is de populaire omafiets wellicht iets voor jou.

Welk merk

Er zijn honderden verschillende fietsmerken, van bekende Nederlandse fietsmerken als Cortina, Batavus en Sparta tot de minder bekende merken popal of BSP. Nu lezen wij op internet over Popal fietsen dat het fietsen zijn van goede kwaliteit, maar dat er snel roestplekken ontstaan. Zeker als je je fiets buiten stalt, is een fiets van een goedkoper merk als Popal dus geen aanrader. De fietsen van Batavus en Sparta worden van beter materiaal gemaakt, dat minder snel roest. Ook op consumentensites als Radar staan een aantal negatieve recensies over Popal en de klantenservice van het bedrijf. Uiteraard zal een fiets van een goed merk ook slijten indien deze slecht wordt onderhouden en dagen achter elkaar in de regen staat, maar bij Popal ontstaat er wel erg snel roest aldus de recensies van diverse klanten, daarnaast is de kwaliteit van de fietsonderdelen een stuk minder in vergelijking met die van Cortina, Sparta en Batavus fietsen

Framemaat

Het bepalen van de framemaat is één van de belangrijkste aspecten bij het kopen van een fiets. De framemaat bepaald namelijk hoe groot de fiets is en of deze voor jou lengte geschikt is. Meestal staat er een maattabel bij een fiets of worden er tips gegeven welke framemaat het best bij welke lengte past, indien dit er niet bij staat kun je uiteraard aan de klantenservice vragen van de desbetreffende webshop welke framemaat bij jou lengte past. Zij hebben ervaring met dit soort vragen en kunnen je dus meestal direct van goed advies voorzien.

Materiaal van het frame

De meeste frames zijn gemaakt van staal of aluminium. De beide materialen hebben voor- en nadelen. Zo is een stalen frame duurzaam en solide, het kan dus tegen een stootje. Het is echter een stuk zwaarder dan een aluminium frame. Ook roest aluminium minder snel dan staal bij eventuele lakbeschadiging van het frame. Racefietsen zijn meestal gemaakt van aluminium of carbon frames. Carbon is erg licht en zeer sterk.

Remmen

Fietsen worden geleverd met verschillende soorten remmen. De meeste fietsen hebben handremmen, welke weer zijn onder te verdelen in velgremmen en trommelremmen. Velgremmen zijn de wel bekende remmen die remmen middels remblokjes op de velg, deze hebben als nadeel dat ze bij nat weer nog wel eens minder goed werken. Trommelremmen hebben dit nadeel niet, waardoor je ook bij nat weer een goede noodstop kunt maken. Het fijne van deze remmen is dat je gedoseerd kunt afremmen met zowel het voor- als achterwiel. Tenslotte heb je nog de terugtraprem waarmee je weer als nadeel hebt dat je enkel het achterwiel afremt waarbij je dus bij een noodstop kunt slippen. Fietsen met terugtraprem (bijvoorbeeld omafietsen) zijn vaak goedkoper dan fietsen met handremmen.

Versnellingen

Versnellingen zorgen er voor dat je sneller of langzamer kunt fietsen met hetzelfde aantal trapbewegingen. Als je schakelt naar een lagere versnelling trap je een stuk lichter, maar fiets je ook langzamer. Schakel je naar een hogere versnelling dan trap je zwaarder, maar fiets je ook sneller. Een fiets zonder versnelling, bijvoorbeeld veel stadsfietsen en omafietsen, heeft als voordeel dat ze een stuk goedkoper zijn dan fietsen met versnellingen. Maar hoeveel versnellingen heeft een fiets en wat kun je met dit aantal? Het aantal versnellingen van een fiets bereken je door het aantal kettingwielen voor en achter met elkaar te vermenigvuldigen. Een fiets met drie bladen voor en zeven bladen achter heeft dus 21 versnellingen. Houdt er echter rekening mee dat dit in de praktijk minder zal zijn, omdat de ketting te schuin komt te staan als je bijvoorbeeld achter de ketting op het buitenste kettingwiel zet en voor op het binnenste kettingwiel.

Verlichting

Het is verplicht om in het donker goedwerkende verlichting op de fiets te hebben. De meeste fietsen hebben geen dynamo op de velg meer. Tegenwoordig hebben de meeste fietsen een dynamo in de naaf. Ook zijn fietslampen met een batterij en LED verlichting steeds gebruikelijker, vaak met een sensor die zorgt dat het licht indien het donker is automatisch gaat branden.

Comfort van de fiets

Om het comfort tijdens het fietsen te vergroten zijn er diverse extra punten waar je op kunt letten om de fiets nog meer aan jou wensen te laten voldoen. Zo is het mogelijk om een fiets te kopen met een verende voorvork en verende zadelpen. Hiermee fiets je comfortabeler over verschillende ondergronden. Nadeel is wel dat je minder kracht kunt overbrengen op de wielen. De vering is aan te passen zodat deze optimaal functioneert bij jou lichaamsgewicht.
Een verstelbare stuurpen zorgt er voor dat je eenvoudig en zonder speciaal gereedschap het stuur kunt verstellen. Heb je liever dat het stuur wat hoger of lager komt te staan, dan heb je dit in enkele seconden versteld. Erg handig ook als je samen met een ander gebruik maakt van dezelfde fiets.

Fietsaccessoires

Let bij de aankoop van de fiets ook al op eventuele fietsaccessoires die je op de fiets wilt monteren. Zo dien je van tevoren te kijken of er al een bepaald soort slot en standaard op de fiets zit, zodat je die niet per ongeluk er nog zelf bij koopt. Ook in dien je voor je kind een kinderzitje nodig hebt of voor de boodschappen een fietstas kun je van tevoren kijken of dat dit mogelijk is bij de fiets die je wilt kopen.

Fiets online kopen of toch bij de lokale fietsenmaker?

Het grootste voordeel van een fiets bij een fietsenmaker kopen is uiteraard dat je van tevoren een proefrit kunt maken, zodat je weet wat je koopt. Nadeel is echter de prijs. Webshops hebben geen showroom op een a-locatie, maar enkel een magazijn waar ze de fietsen in de originele verpakking kunnen opslaan. Hierdoor besparen ze veel ruimte en dit kan een groot verschil maken in de prijs. De prijzen van webshops zijn over het algemeen dan ook een stuk lager. Doordat ze veel fietsen van tevoren al inkopen geven ze zodra er nieuwe modellen van een fiets kunnen worden besteld ook nog eens flinke kortingen op de oude modellen. De vraag die je je zelf moet stellen is of je de testrit wel nodig hebt als je van plan bent om een fiets van een gerenommeerd merk als Batavus, Gazelle of Sparta aan te schaffen. Vaak kun je ook afgaan op de recensies van andere klanten die de fiets reeds beoordeeld hebben. Indien je je eigen lengte weet is de maat van het frame gemakkelijk te bepalen op basis van de gegeven informatie van de webshop of in overleg met de klantenservice.